Jongerentherapie Barendrecht - Lauwersmeer 56
Jongerentherapie Barendrecht - Jongerentherapiebarendrecht.nl
Jongerentherapie Barendrecht integratieve therapie en orthopedagogische behandeling voor jongeren, studenten en (jong-) volwassenen.
About Jongerentherapie Barendrecht
Veel gestelde vragen over
EMDR
1. Hoe werkt EMDR?
Tijdens een EMDR behandeling halen we een herinnering uit je lange termijn geheugen naar je werkgeheugen. In je lange termijn geheugen sla je informatie voor langere tijd op. Daar kan je niets veranderen. In je werkgeheugen sla je informatie voor korte tijd op om het daarna of te vergeten (zoals een reeks cijfers die je kort moet onthouden) of naar je lange termijn geheugen terug te sturen (wat je hoopt dat er gebeurt als je je huiswerk maakt). In het werkgeheugen kun je die herinnering als het ware bewerken.
Door je goed te concentreren op het naarste plaatje uit die herinnering wordt de herinnering uit het lange termijn geheugen gehaald en verplaatst naar het werkgeheugen. Vervolgens ‘bewerken’ we de herinnering. Dit gebeurt door aan het nare plaatje te denken en tegelijk een andere simpele taak uit te voeren. Je werkgeheugen kan zoveel informatie tegelijk niet goed aan, waardoor de herinnering begint te veranderen. De emotionele lading gaat eraf, terwijl de herinnering blijft. Na de behandeling kun je de herinnering dus nog steeds terughalen, maar je zal er geen last meer van hebben zoals voor de behandeling.
2. Hoeveel gesprekken zijn er nodig?
EMDR staat bekend om zijn doeltreffendheid in een korte tijd. En dit klopt ook. Soms ben je in 1 gesprek al van de traumatische herinnering af. Dat wil echter nog niet zeggen dat je klachten dan ook verdwenen zijn. Stel, je hebt weinig zelfvertrouwen. Dan kunnen we EMDR inzetten op die herinnering die de oorzaak kan zijn van het hebben van weinig zelfvertrouwen. Door het bewerken van die herinnering heb je echter nog niet direct je zelfvertrouwen terug. Daar gaan we dan in de volgende gesprekken mee verder. Wanneer EMDR ingezet kan worden kan dit het proces versnellen.
Hoeveel gesprekken er nodig zijn is dus afhankelijk van je klacht.
3. Hoelang duurt een EMDR sessie?
Alle sessies duren een uur, ook een EMDR sessie. Zijn we nog niet helemaal klaar met het bewerken van de nare herinnering, dan gaan we daar de volgende keer mee verder.
4. Wat kan ik verwachten na een EMDR sessie?
Veel mensen voelen zich moe na een EMDRsessie. Het is daarom maar de vraag of het verstandig is om na een EMDRsessie nog naar je school, studie of werk te gaan. Het maken van toetsen en tentamens na een EMDRsessie wordt afgeraden.
Kom je met de auto en rijd je zelf? Neem dan nog even een kopje koffie in de wachtruimte voor je vertrekt. Kom even tot rust en stap daarna pas in de auto.
Gemiddeld merken mensen nog tot 3 dagen na de EMDRsessie dat ze meer vermoeid, emotioneel of gespannen zijn. Dit hoort erbij. Het is onderdeel van het verwerkingsproces wat je bent aangegaan. Schrijf je ervaringen kort op in een e-mail voor het volgende gesprek. Dit helpt bij de verwerking en maakt dat we tijdens het volgende gesprek direct verder kunnen met waar je gebleven bent.
5. Ik heb meer dan 1 traumatische herinnering, kan EMDR dan ook?
Jazeker. We beginnen bij het begin. Dit kan de eerste traumatische herinnering zijn, maar in sommige gevallen is het beter om te starten met de heftigste traumatische herinnering. Wanneer deze bewerkt is kunnen we door naar een volgende herinnering. De ervaring is dat je bij veel traumatische herinneringen meer gesprekken nodig hebt, maar dat het proces na een aantal EMDRsessies al makkelijker gaat.
6. Hoe heftig is EMDR?
In veel traumabehandelingen is het noodzakelijk om je trauma volledig opnieuw her te beleven tijdens de gesprekken. Dit is bij EMDR niet het geval. Er wordt je gevraagd de traumatische herinnering in grove lijnen te vertellen. Vervolgens wordt de focus gelegd op het naarste plaatje. Dit plaatje moet goed helder zijn, dat is het intensieve deel van de EMDRsessie. Vervolgens neemt de lading echter al snel af. EMDR wordt over het algemeen als minder heftig ervaren van andere traumabehandelingen.
7. Voor welke leeftijden is EMDR?
EMDR kan bij alle leeftijden ingezet worden. Er zijn zelfs positieve ervaringen bij baby’s. Bij Jongerentherapie Barendrecht kunnen jongeren en volwassenen vanaf 12 jaar terecht voor integratieve therapie met EMDR. Voor kinderen onder de 12 jaar is EMDR bij Jongerentherapie Barendrecht ook mogelijk als onderdeel van een therapie bij een kindertherapeut.
8. Ik kan me niet alles meer herinneren, is dat erg?
In therapie, en dus ook in EMDR, gaat het er niet om wat er feitelijk gebeurt is, maar om jouw beleving of herinnering. Dat is ten slotte waar je last van hebt. In een EMDRsessie wordt naast het plaatje zoals het volgens jou daadwerkelijk gebeurd is ook gevraagd naar hoe jij denkt dat het gebeurt is, of wat er volgens jou had kunnen gebeuren. Soms heb je namelijk meer last van het beeld van ‘wat had kunnen gebeuren’ dan van wat er daadwerkelijk gebeurt is.
Contact Jongerentherapie Barendrecht
Address : | Lauwersmeer 56, 2993 PB Barendrecht, Netherlands |
Phone : | 📞 +9978 |
Postal code : | 2993 |
Website : | https://www.jongerentherapiebarendrecht.nl/ |
Categories : | |
City : | Barendrecht |
Write some of your reviews for the company Jongerentherapie Barendrecht
Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information
Nearby places in the field of Psychotherapist,
Nearby places Jongerentherapie Barendrecht