Praktijk voor Klassieke homeopathie, Orthomoleculaire geneeskunde en Darmtherpie - Patrijs 1
Nieuws - Anitastam.com
Natuurgeneeskunde - Anita Stam
Nieuws - Anitastam.com
Elke maand mag ik iets schrijven in de lokale krantjes 'de Kogge' en 'de Uitkomst'.
De laatste maanden heb ik hierin geschreven over spijsverteringsproblemen, omdat deze klachten veel voorkomen en niet iedereen de genoemde krantjes leest heb ik ze nu op deze pagina geplaatst zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn.
Reinigen door vasten, een goed idee?
De vastentijd heeft een religieuze oorsprong, duurt 40 dagen en start op de aswoensdag. Dit is de woensdag na carnaval en valt dit jaar op 17 februari. De vastentijd was vooral vroeger een tijd van soberheid en bezinning waarbij men gedurende de vastentijd een eenvoudige levensstijl aanhield, niet roken, geen alcohol en weinig vlees.
Vasten kennen we ook uit de natuurgeneeskunde, door een week niet te eten maar wel te drinken krijgen spijsvertering en stofwisseling geen nieuwe prikkels en kunnen daardoor tot rust komen. Lang niet iedereen voelt zich goed bij dit totaalvasten en met de kennis van nu vinden we in de natuurgeneeskunde dat deze reinigingsmethode voor veel mensen niet geschikt is. Wat gebeurt er namelijk met vasten? Doordat er geen voedsel in maag, darmen en bloedsomloop komt, gaat het lichaam over op een andere energieproductie. Daarbij wordt energie gehaald uit spieren en vetweefsel. Echter, in vetweefsel liggen ook afvalstoffen opgeslagen waarbij we eerder niet in staat waren om die af te breken en uit te scheiden via urine en ontlasting. Bij vasten komen die afvalstoffen uit vet vrij en worden via de bloedbaan naar de lever vervoert zodat die deze opnieuw kan proberen af te breken. Maar, daar komt het grote probleem aan. Daar heeft de lever aminozuren, vitamines en mineralen voor nodig zoals Zwavel, de B-vitamines, Magnesium, Taurine en Zink. Die helpen de lever om afvalstoffen afbreekbaar te maken. Daarom is halfvasten een beter idee, hierbij is een voedingspatroon met veel groenten, uien, prei en kiemgroenten, zonder vlees of kaas maar met een stabiele bloedsuiker een aanrader om het doel te bereiken.
Nawoord: ik heb hieronder voorbeeld van een dagmenu geplaatst.
Met half vasten haalt u vetten, zuivel en dierlijke eiwitten uit uw voeding. Een halfvasten dagmenu kan er als volgt uit zien:
- Ontbijt: soja yoghurt met 1 eetlepel haverzemelen en 1 eetlepel biologische gemalen lijnzaad
- Lunch: gestoomde groenten (minimaal 300 gram) met volle hele granen (wilde rijst, zilvervliesrijst, basmatirijst, quinoa, hele haver, bulgur, amaranth of gierst) of
- Groentesoep gemaakt van biologische groentebouillon of miso en groenten en granen
- Tussendoor: de Ayurvedische Heetwaterkuur
- 1 liter biologische groentesap (vers geperst of biologische sap uit flessen uit de natuurwinkel)
- 3 verse hele biologische vruchten (geen vruchtensap)
- Handje verse noten bij honger gevoel
- Diner: groenten met granen of peulvruchten.
- Na 20.00 uur niet meer eten, tenzij iemand hypoglycemisch (lage en wisselende bloedsuikerschommelingen) is dan is een suikervrije roggeknäckebröd of spelt knäckebröd met vegetarische paté of linzen paté een mogelijkheid.
- Duur van de half vasten kuur: 3 tot 7 dagen.
- Bron: Natuurdiëtisten (www.natuurdietisten.nl)
Chronische obstipatie 'vervuilt' je lichaam.
Volgens Huisartsen richtlijnen is er sprake van obstipatie wanneer je minder 2x in de week naar het toilet gaat om te ontlasten. Een patroon van 3x of 4x in de week zou je als normaal kunnen zien. Vanuit de complementaire zorg kijken we hier anders naar. Een regelmatig terug kerend ontlastingspatroon van 1 tot 2x per dag zou de norm moeten zijn. Wanneer je in de ochtend opstaat, zouden je darmen ook wakker moeten worden met aandrang om te ontlasten zodat voedingsrestanten je lichaam kunnen verlaten. Echter, het gaat niet alleen om onverteerd voedsel dat via de ontlasting je lichaam verlaat. Het werkt als volgt; voedsel dat je eet en drinkt wordt via de maag en darmen opgenomen in de bloedbaan waar het direct naar de lever wordt gebracht. Daar worden bruikbare stoffen opgenomen maar belastende stoffen als medicijnen, plastics, pesticiden en cosmetica, schoonmaakmiddelen en verfstoffen omgezet in 'water oplosbare toxines' die via nieren en blaas uitgeplast kunnen worden, drinken is dus belangrijk. De andere manier is om in 'vet oplosbare toxines' via gal en darmen af te voeren zodat ze via ontlasting het lichaam verlaten. Daarbij pakken lever en gal de gifstoffen netjes in voor ze in de darm komen. Bij een ontlastingspatroon van 2x in de week worden die pakketjes weer uitgepakt en komen deze gifstoffen opnieuw in de bloedbaan. Door langdurige obstipatie kun je jezelf dus langzaamaan vervuilen. Behalve het ongemak dat verstopping met zich mee brengt kan dit op lange termijn klachten en ziekten veroorzaken. Onderzoeken tonen aan dat er een relatie is met een slechte huid, borstkanker, onvruchtbaarheid, diabetes en schildklier- en immuunsysteem problematiek.
Nawoord: laat obstipatie nooit jarenlang voortduren, dit voorkomt grotere problemen.
De Pancreas, een veelzijdig orgaan
De afgelopen maanden heb ik geschreven over het functioneren van maag, gal, darmen en problemen die voortkomen uit het niet goed functioneren van deze organen. Vandaag vertel ik wat meer over de functie van de pancreas die in gewone taal de alvleesklier genoemd wordt.
We gaan even terug naar de maag want hier begint het echte verteringswerk. Een veel voorkomend probleem is dat de maag niet voldoende maagzuur produceert, hierdoor blijft voedsel te lang in de maag en vloeit uiteindelijk terug omhoog de slokdarm in. Dit wordt gevoelt als zuur in de keel of als branden achter het borstbeen. Ondanks dat het maagzuur als teveel wordt gevoeld is het echte probleem dus een tekort. Als dan de 'niet voldoende' zure maaginhoud in de dunne darm gestort wordt met een pH die niet laag genoeg is zal de pancreas onvoldoende aangezet worden om de volgende stap te doen, namelijk het basisch maken van de dunne darm inhoud via natriumbicarbonaatproductie. Dit laatste is belangrijk omdat de eiwitsplitsende, koolhydraat splitsende en ook vetspitsende enzymen die ook door de pancreas aangemaakt worden niet optimaal hun werk kunnen doen. Want, daarvoor hebben zij immers een basische voedselbrij nodig. Gevolg is dat voedsel niet goed verteerd wordt, dit geeft veel last in de buik.
Klachten alsof het voedsel blijft hangen in de maag en darmen, veel hoorbaar gerommel in de buik, veel stinkende winden en plakpoep, een massieve explosieve stoelgang en schuimende ontlasting met veel slijmproppen en daarbij vage buikpijnen die krampende, stekende pijnen komen hieruit voort.
Nawoord: alle organen werken samen, een dysfunctie van het ene orgaan geeft altijd een belasting op de andere organen.
Sneller herstellen na een infectie met COVID-19
Zoals uit de cijfers blijkt zijn inmiddels veel mensen geïnfecteerd (geweest) met het Covid-19 virus. Sommige hebben weinig last ondervonden, anderen zijn heel ziek geweest, maar beiden kunnen nog lang ‘naweeën’ hebben van dit virus. Een hoestje, smaak- en geurverlies en vermoeidheid met soms ook kortademigheid zijn de meest genoemde klachten. Uw immuunsysteem heeft een hevige strijd moeten leveren en het kan lang duren voordat u hiervan hersteld bent. Homeopathie, eventueel aangevuld met goede voeding en voedingssupplementen kan helpen weer zo snel mogelijk op uw oude niveau te komen. Er is veel meer mogelijk om uw herstel te bespoedigen dan u in het nieuws hoort.
Nog even een tip: na het doormaken van een COVID-19 infectie zijn wandelingen in de natuur sterk aan te raden om de longen te herstellen. Het bos hangt namelijk vol aërosolen van terpenen en terpenoïden. Deze stofjes worden geproduceerd door naaldbomen zelf en erg heilzaam voor onze longen.
Nawoord: de meeste mensen hebben een gezond zelfgenezend vermogen waardoor zij na de acute fase snel weer gezond zijn. Voor de groep die meer moeite heeft om te herstellen is er veel meer mogelijk dan wachten op dit lichaamseigen herstel.
Zuurbranden, door een tekort aan maagzuur.
Wanneer onze maag leeg is heeft die de grootte van een vuist maar kan oprekken en dan anderhalve liter bevatten. Voor een goede maagwerking is het van belang dat we niet de hele dag door eten, 3 4 grote maaltijden per dag zonder tussendoortjes is voor een goede maagfunctie perfect. Nadat de maag vol zit met eten en drinken komt de maagzuurproductie goed op gang en juist door voldoende maagzuur blijft de maagwand gezond of kan weer gezond worden. Echter ,veel mensen maken tekort maagzuur aan, wanneer iemand 5 uur na het eten van een makreel nog steeds de smaak daarvan opboert dan is de tijd dat de makreel in de maag blijft duidelijk veel te lang, het mengen van de makreel met maagzuur verloopt te traag. Het gevolg is dat kringspier tussen maag en slokdarm die zich normaal gesproken zo'n 2 tot 3 uur samentrekt zich wil ontspannen. Nu kan toch de zure maaginhoud via de slokdarm omhoog komen en komt het zure voedsel omhoog in de keel waardoor het lijkt of er teveel maagsap is.
Heb je nu een teveel of juist een tekort aan maagsap? Dit kun je testen door bij een maaltijd een glas water met limoensap of citroensap te drinken, beetje appelazijn mag ook. Door de zure vloeistof wordt de maaginhoud zuurder bij een tekort aan maagzuurproductie. Als hierdoor je klachten van zuurbranden verbeteren en voedsel minder zwaar op de maag ligt dan kan een tekort aan maagzuur het probleem zijn en juist niet een teveel.
Nawoord:Veel mensen hebben dit maagzuurprobleem en slikken misschien maagzuurremmers die ze niet nodig hebben.
SIBO lijkt op PDS maar is zeker niet hetzelfde.
Vorige maand schreef ik over het klachtenbeeld SIBO, 75% van de mensen met een Prikkelbare Darm diagnose heeft ook SIBO wat een afkorting is voor 'Small Intestinal Bowel Overgrowth' dat zoveel betekent als 'Bacterie overgroei in de dunne darm'. Het klachtenbeeld bestaat uit een opgeblazen buik met gasvorming die binnen een uur na de maaltijd komt opzetten, diarree of obstipatie, brandend maagzuur, een vette/plakkerige ontlasting, misselijkheid en hoofdpijn maar ook migraine. De klachten worden grotendeels veroorzaakt doordat bacteriën die normaliter vooral in de dikke darm leven verhuisd zijn naar de dunne darm waar zij het grotendeels nog niet verteerde voedsel zelf als voedselbron gaan gebruiken. De aanpak van SIBO bestaat uit verschillende stappen, de eerste stap bestaat uit het aanpassen van de voeding, meer vezels uit groenten en meer variatie in de voeding zorgen ervoor dat de klachten kunnen afnemen maar kunnen SIBO niet genezen. Dat is ook de reden dat het FODMAP dieet zeker een verlichting kan geven maar klachten op lange termijn bij deze groep niet kunnen verhelpen. De tweede stap bestaat uit het afdoden van de bacteriën die niet thuis horen in de dunne darm, er zijn goede kruidenpreparaten ontwikkeld die hier zeer geschikt voor zijn, de derde stap bestaat uit het opbouwen van een gezond darm microbioom - ook wel darmflora genoemd plus herstel van de darmslijmvliezen die zorgen voor een goede barrière functie.
Nawoord: een veel voorkomende oorzaak van SIBO is een tekort aan maagzuur of het gebruik van maagzuurremmers. Maagzuur behoort tot de eerste lijns afweer binnen de spijsvertering. Een tekort aan maagzuur geeft een hogere kans op besmetting met 'slechte' bacteriën.
Waarom lijkt PDS vaak op SIBO?
Regelmatig zie ik mensen op het spreekuur die de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom hebben gekregen. Bij onderzoek in het ziekenhuis zijn geen afwijkingen gevonden die de buikpijn, opgezette buik, krampen en gasvorming kunnen verklaren. Zij krijgen veelal het advies om het FODMAP dieet te gaan volgen en dit dieet kan zeker zinvol zijn, de klachten kunnen veel verminderen. Echter bij een behoorlijk aantal mensen kunnen dezelfde buikklachten na verloop van tijd terug komen. Mogelijk is er dan iets anders aan de hand dan PDS. Duidelijk is ondertussen wel dat bij een groot aantal mensen met PDS er een onderliggende aandoening is die de klachten veroorzaakt die de naam SIBO heeft.
Ter verduidelijking: in de dunne darm verteren wij grotendeels ons voedsel, ook worden voedingsstoffen uit de dunne darm opgenomen in het bloed. Nadat voedsel de dunne darm is gepasseerd komt dat in de dikke darm. Daar leven de darmbacteriën, het darmmicrobioom, vroeger ook wel darmflora genoemd. Als nu onder bepaalde omstandigheden dikke darmbacteriën naar de dunne darm verhuizen kan dat veel klachten geven omdat voedsel in de dunne darm nog lang niet verteerd is maar de dikke darm bacteriën veel te vroeg actief worden. Dit klachten beeld noemen we SIBO en bestaat uit een opgeblazen buik met gasvorming die binnen een uur na de maaltijd komt opzetten, diarree of obstipatie, brandend maagzuur, een vette/ plakkerige ontlasting, misselijkheid en hoofdpijn/migraine.
Nawoord: bovengenoemde klachten beeld wordt SIBO genoemd, 75% van de mensen met een Prikkelbare Darm diagnose heeft ook SIBO dat een afkorting is voor 'Small Intestinal Bowel Overgrowth' wat zoveel betekent als 'Bacterie overgroei in de dunne darm'. Volgende maand vertel ik meer!
Chronische darmproblemen.
"Kunt u mij misschien helpen" vraagt de dame van 83 jaar die op mijn spreekuur komt. "De huisarts heeft zijn best voor me gedaan maar zijn middelen helpen me niet"." Mijn dokter heeft me ook doorgestuurd naar de darmspecialist in het ziekenhuis". "Daar hebben ze bij het darmonderzoek een paar poliepen gevonden, dus dat was de diagnose ". "Maar de diaree die in 2018 begonnen is, is nog altijd hetzelfde, veel ontlasting die er met kracht uit komt en moeilijk op te houden is". "Ondertussen durf ik eigenlijk de deur niet meer uit om boodschappen te doen, lange autoritten waarbij er geen toilet in de buurt is, zijn heel spannend". "Ook wandelden mijn man en ik veel samen maar daar gaat niet meer". "Gelukkig heb ik geen buikpijn maar ik vind dit toch ook wel heel vervelend". Ik vertel haar dat ik graag mijn kennis en ervaring wil inzetten om haar klachten te verbeteren maar dat ik niets kan garanderen. "Dat begrijp ik wel" zegt ze "maar ik wil het wel een kans geven". Nadat ik haar heb uitgelegd welke voedingsmiddelen heilzaam zijn en welke voeding vaak problemen geeft zie ik haar een week later terug, de diaree was na een paar dagen al een stuk verbeterd, daarom adviseer ik haar door te gaan met het voorgeschreven advies. Na een paar maanden krijgt ze een terugval van haar klachten, ik besluit dat er nog iets meer nodig is en dus schrijf ik haar een passend homeopathisch middel voor waarna de verbetering doorzet, ik heb haar onlangs nog gesproken en gaat goed met haar, ze heeft haar vrijheid weer terug en kan gaan en staan waar ze wil.
Altijd Buikpijn
Door het prikkelbare darm syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom, ook het Irritable Bowel Syndrome genoemd behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten, dit betekent dat wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen worden gevonden maar de klachten wel aanhouden, de diagnose PDS wordt gesteld. De klachten worden veroorzaakt door een overgevoelige darmwand of verstoorde bewegingen van de darm.
PDS komt veelvuldig voor in de Westerse wereld, het komt twee keer zoveel bij vrouwen als bij mannen voor.
PDS kenmerkt zich met name door buikpijn en problemen met de ontlasting. Dit kan diarree of juist verstopping zijn, vaak ook met een opgeblazen gevoel. PDS is in principe een chronische aandoening maar het klachtenpatroon kan erg wisselend zijn. Sommige mensen met PDS hebben continu klachten maar niet iedereen heeft elke dag last. Vaak verergeren de klachten in periodes van stress of drukte. De klachten kunnen ook een tijd lang helemaal verdwijnen.
Door de arts wordt PDS veelal behandelt met middelen die de ontlasting soepel houden om obstipatie te voorkomen en pijnstillers om de krampende pijnen te verminderen, op lange termijn zijn dit geen echte oplossingen voor het klachtenpatroon van PDS.
Nawoord: Door mijn specialisme als in darm en spijsverteringsklachten komen veel mensen met het prikkelbare darm syndroom in mijn praktijk, daardoor heb ik inmiddels veel ervaring met deze klacht opgebouwd.
Een speciale probiotica, voedingsadviezen en het voorschrijven van een passend homeopathische middel zijn belangrijke tools in het verbeteren van prikkelbare darmklachten.
Alkmaarsche Courant geeft ongelijk toe.
Op donderdag 30 april heeft de Alkmaarsche Courant via een rectificatie toegegeven onzorgvuldig verslag te hebben gedaan over het homeopathisc middel Ársenicum album'. De krant geeft toe dat dit middel geregistreerd staat als geneesmiddel en dat er ook wel degelijk onderzoek naar gedaan is. Fijn dat deze krant de moeite heeft genomen om dit bericht te plaatsen op verzoek van mijn beroepsvereniging 'de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten'.
Alkmaarse Courant wel heel kort door de bocht.
Vrijdag 3 april heeft u misschien de omcirkelde kop "Homeopaat adviseert gif als medicijn' op de voorpagina van de Alkmaarse Courant kunnen lezen. Ik wil graag iets toevoegen aan deze schokkende ongenuanceerde uitspraak. In de kop wordt bedoeld, de grondstof Arsenicum album dat als delfstof misschien giftig is maar als homeopathisch middel zeker niet meer.
Door het bereidingsproces van verdunnen en schudden is het middel in de apotheek onschadelijk gemaakt en in 2002 is dit middel door het CBG ( College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) goedgekeurd. Het is hiermee een geregistreerd geneesmiddel geworden. Er bestaan vele homeopathische middelen, die bereid worden uit mineralen, metalen, planten en zijn soms van dierlijke oorsprong. De bereidingswijze is dusdanig dat een homeopathisch middel nooit, maar dan ook nooit giftig is. De krant heeft blijkbaar de suggestie willen wekken dat een homeopaat de ruwe vorm voorschrijft. Deze is niet te bestellen bij de apotheek die homeopathische middelen maakt en is bij de wet ook verboden om in geneesmiddelen te verwerken.
Nieuws over het Coronavirus
Ook al waren de afgelopen dagen de eerste voorzichtige positieve geluiden via het RIVM te horen, de verwachting is dat de zorgen over de Corona besmetting voorlopig nog blijven. Ik sluit me dan ook aan bij de algemene adviezen als zorg goed voor jezelf, dat blijft de komende tijd belangrijk ter voorkoming van een besmetting, dat betekent goed eten, goed slapen, goede hygiëne en regelmaat in leven.
Daarnaast zijn er verschillende supplementen die zinvol zijn zoals vitamine C 1000mg, levertraan en/of vitamine D3 en zinkmethionine of zinkcitraat, deze belangrijke vitamines kunnen je immuunsysteem een boost geven.
L-Lysine is geen vitamine maar een deeltje van een eiwit , het is verkrijgbaar als supplement en is weerstandverhogend, hiervoor is het advies 400-1000 mg per dag.
Er zijn ook voedingsmiddelen die je kunt gebruiken, sommige paddenstoelen zoals shitake en oesterzwammen versterken het immuunsysteem, meebereiden in de maaltijd is lekker en heilzaam.
Eet of drink weinig suiker en alcohol.
Het afweersysteem is vooral 's nachts aan het werk, dus slaap is heel belangrijk. Sluit de dag rustig af en ga op tijd naar bed.
Doe dagelijks ademhalingsoefeningen liefst buiten, adem diep in via neus en adem uit via de mond. Probeer ook 10 seconden of langer de adem in te houden.
Wat kruiden betreft kun je Echinaceae nemen of Sambuca ( Vlier) of ongezoete zwarte bessensap.
Het bovenstaande advies is natuurlijk geen garantie dat je de ziekte niet krijgt. Maar goed voor jezelf zorgen is altijd een goed idee.
De film 'Just One Drop'op 15 Maart 2019
Op 15 maart heeft deze film gedraaid in filmhuis Cinecentrum31 in Heerhugowaard.
De opbrengst van € 520,= die deze avond heeft opgebracht hebben we gedoneerd aan de hortus Alkmaar. Die dreigt namelijk te verdwijnen als een projectontwikkerlaar de kans krijgt om de grond te kopen. Er is natuurlijk veel meer geld nodig maar ons steentje bij te dragen hopen we dat deze botanische tuin in Alkmaar behouden kan blijven.
Goed nieuws: volgens de laatste berichten is er inmiddels voldoende geld om de tuin te kunnen behouden, nu is er nog geld nodig om de gebouwen wat op te knappen.
Medicijnen en vitamine D tekort
Uit een onderzoek dat in 2016 door de Wageningen Universiteit is gedaan is gebleken dat medicijngebruik zorgt voor een groter risico op een vitamine D-tekort bij ouderen. Het onderzoek vond plaats bij 873 zelfstandig wonende ouderen.
In het onderzoek werd gekeken naar het gebruik van meer 20 verschillende groepen medicijnen. Wat bleek? De helft tot driekwart van de ouderen bleek een vitamine D tekort te hebben. Zelfs 1 op de 7 mensen die een vitamine D supplement slikte had nog steeds een tekort.
Vooral medicijnen tegen diabetes, hartfalen,
hoge bloeddruk en antistollingsmedicijnen, plastabletten en antidepressiva hebben een negatief effect op het vitamine D gehalte in het bloed.
Het is dus raadzaam om regelmatig de vitamine D waarde te bepalen bij het gebruik van de genoemde medicijnen.
Vitamine D is belangrijk voor:
Serke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en phosphor in het lichaam.
Vitamine D is ook belangrijk voor het instandhouden van een goede weerstand. Vitamine D is ook belangrijk voor een goede werking van spieren.
Vitamine D wordt in de huid onder invloed van zonlicht aangemaakt.
Kunstlicht remt aanmaak melatonine meer bij kinderen.
De universiteit van Colorado at Boulder heeft ruim zestig studies onder kinderen tussen de 5 en 17 jaar nog eens onder de loep genomen. Uit deze systematische review blijkt dat kinderen gevoeliger zijn voor de impact van licht op hun bioritme omdat hun ogen nog niet volledig ontwikkeld zijn.En die invloed is groot, één onderzoek liet bijvoorbeeld zien dat wanneer volwassenen en schoolgaande kinderen aan dezelfde hoeveelheid en intensiteit van kunstlicht werden blootgesteld, de melatonine niveau´s van kinderen dubbel zo snel daalden. Een ander onderzoek liet zien dat de aanmaak bij kleuters helemaal stopte.
Verplichte behandelovereenkomst voor kinderen.
Met ingang van 1 januari 2018 dient een behandelingsovereenkomst getekend te worden door beide ouders of de wettelijke voogd voor kinderen onder de 12 jaar. Dit is bepaald door de Wet op Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). De behandelingsovereenkomst vindt u ook bij de bijlagen. Vanaf 1 januari 2018 zal ik u dan ook vragen deze behandelingsovereenkomst te tekenen alvorens uw kind in behandeling te nemen.
Ik zal u de behandelovereenkomst voor aanvang van het eerste consult via de mail toesturen.
Contact Praktijk voor Klassieke homeopathie, Orthomoleculaire geneeskunde en Darmtherpie
Address : | Patrijs 1, 1645 TL Ursem, Netherlands |
Phone : | 📞 +79 |
Postal code : | 1645 |
Website : | http://www.anitastam.com/ |
Categories : | |
City : | Ursem |
Write some of your reviews for the company Praktijk voor Klassieke homeopathie, Orthomoleculaire geneeskunde en Darmtherpie
Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information
Nearby places in the field of Alternative medicine practitioner,
Nearby places Praktijk voor Klassieke homeopathie, Orthomoleculaire geneeskunde en Darmtherpie