Road Rocket Café-Racer Club - Zuiderzeeweg 29

5/5 based on 1 reviews

About Road Rocket Café-Racer Club

Road Rocket Café Racer Club logo

Toen Sjaak, Duco en Ad in mei 1998 besloten een café-racer club op te richten moesten we natuurlijk nadenken over een naam voor de club, een logo en een naam voor het clubblad. In de jaren ’50 en ’60 bestonden er nauwelijks of geen sportmotoren. De snelste motoren in die tijd waren de café-racers, die in feite de basis vormden voor de latere supersports. Je zou kunnen zeggen dat de huidige Yamaha R1 een achterkleinzoon is van de Triton. Café-racers waren dus de raketten op de weg. Diverse motorfabrikanten speelden daar op in (vooral BSA)
door hun modellen namen van raketten te geven zoals de Road Rocket, de Super Rocket en de Rocket Gold Star. Bovendien was de ruimtevaart in die tijd in opkomst en raketten veranderden van science fiction in werkelijkheid. Royal Enfield deed ook mee met deze ruimtevaarthype door zijn modellen de namen van objecten uit het heelal te geven zoals: Constellation, Meteor en Super Meteor. Ook in de autowereld werd het raket-thema veel gebruikt, denk maar aan de Oldsmobile Rocket 88 uit 1951 (en het R&R liedje dat daar over is gemaakt) en aan alle raketvormige achterlichten uit die tijd.
Sjaak stelde voor onze club “gewoon” Café-Racer Club” te noemen. Met bovenstaande kennis in gedachten stelde Ad voor “Road Rocket Club”. Als “compromis” is het Road Rocket Café-Racer Club geworden.

Goed beschouwd is dat ook de beste naam want hierin staat dat we een club zijn voor café-racers en Road
Rocket is niet alleen een “eigen naam” (we hadden natuurlijk ook voor Nederlandse Café-Racer Club kunnen kiezen) maar het versterkt het idee van snelheid. Bij deze naam hadden we natuurlijk een logo met een raket nodig om drie redenen:

1. De raket is een onderdeel van onze naam
2. De raket past bij het tijdsbeeld van de jaren ’50 (op 4 oktober 1957 werd de Spoetnik 1 gelanceerd)
3. De raket staat symbool voor de snelheid van de café-racers.

Ad had ervaring met tekenen (zijn beroep was/is o.a. bouwkundig tekenaar). Hij had al eerder het logo van de Klassieke Zijspan Club (die hij ook heeft opgericht) ontworpen/samengesteld en hij had een goed idee. De eerste Amerikaanse raketten waren gebaseerd op de V2 van Werner von Braun uit de Tweede Wereldoorlog. Ook de raket uit “Kuifje op de Maan” is in feite een V2. Zo’n klassieke raket zou prima passen bij het
karakter van de RRC. Met alleen een logo waren we nog niet klaar want toen we ons eigen RRC briefpapier wilden (laten) drukken hadden we ook een briefhoofd nodig. Daarvoor was het raket-logo niet geschikt want het was vierkant en een langwerpig logo past beter als briefhoofd. Ad tekende in die tijd dagelijks met het programma AutoCad. Daarin kon men kiezen uit een groot aantal lettertypen. Op zijn werk maakte Ad de naam “Road Rocket”. De vleugels aan de R zijn er handmatig aan toegevoegd en zijn gemaakt naar voorbeeld van het BSA-logo maar zijn net een beetje anders en eenvoudiger. Die vleugels geven het logo een eigen karakter en benadrukken (weer) het idee van snelheid. Ad bedacht dat de letters van “cafe-racer club” duidelijk moesten afwijken van “Road Rocket” en tekende met de hand “cafe-racer club”. Met knippen en plakken heeft hij vervolgens het briefhoofd samengesteld. Tenslotte hadden we nog een naam nodig voor het clubblad. Sjaak wierp zich op als redacteur en bedacht de
naam Rockateer. Die is net iets anders dan Rocketeer, een filmfiguur met een raketpak, een Rocket Man (zie Wikipedia). Door de connectie met raketten past deze naam uitstekend bij de club en in het thema.

Contact Road Rocket Café-Racer Club

Address :

Zuiderzeeweg 29, 1095 KZ Amsterdam, Netherlands

Postal code : 1095
Website : http://www.roadrocketclub.nl/
Categories :
City : Amsterdam

Zuiderzeeweg 29, 1095 KZ Amsterdam, Netherlands

Write some of your reviews for the company Road Rocket Café-Racer Club

Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information

Rating *
Your review *

(Minimum 30 characters)

Your name *