Dio agency - unit d2.118

5/5 β˜… based on 4 reviews

Digital behavior change agency | dio - Dio.agency

DIO is een digital behavior change agency en ontwikkelt impactvolle digitale services die mensen raken en activeren. Wij helpen jouw onderneming onderscheiden, versnellen en nieuwe business genereren.

About Dio agency

Hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerkers op een actieve en effectieve manier toegang krijgen tot de juiste kennis? De vraag die bij iedere teamleider of werkgever wel eens speelt.

Misschien geldt deze vraag wel voor je patiënten of leden van jouw trainingsprogramma. En nu nog actueler dan ooit, hoe doe ik dit op afstand? In iedere beroepsgroep hebben we te maken met het ‘blijven leren’. Of dit nou is om accreditatiepunten te behalen, werk skills naar een hoger niveau te tillen of gewoon omdat je nieuwsgierig bent en altijd in bent voor wat nieuws. Leren is en blijft een levend onderwerp.

Mobile Learning applicatie

Als we om ons heen kijken zien wij tal van e-learning programma’s en pakketten. Ze zetten je aan de slag met een bulk aan informatie en vragen kennis uit in de vorm van quizzen. Effectief? Ja. Leuk? Ook wel. Na 1x volledig doorlopen nog steeds relevant? Niet echt... Wij bij Dio doen dit liever nΓ©t een beetje anders. Wij geloven namelijk dat je het beste leert door theoretische kennis te combineren met leren door te doen. Maar Γ³Γ³k door kennis uit te wisselen met jouw peers, zodat jouw kennis altijd up to date blijft. Daarnaast stimuleren wij gebruikers om het beste uit zichzelf te halen, door ze net even dat extra duwtje in de juiste richting te geven. Benieuwd hoe we dat doen? Daar vertel ik je graag meer over in deze blog.


Gedragsverandering strategie bepalen

Als UX designer zorg ik o.a. ervoor dat de applicaties die wij ontwikkelen bestaan uit waardevolle functionaliteiten voor de doelgroep. Elke doelgroep is anders en heeft andere behoeftes. Zo deden wij voor de mLearning applicatie onderzoek in de vorm van co-creatie sessies. Hiermee verkregen wij inzicht in hun behoeftes rondom kennisactivatie. Hoe wordt er vandaag de dag geleerd op de werkvloer? Wat betekent dit voor hen? En hoe ziet de ideale leertool eruit? 

Naast het uitvragen van behoeftes, geeft dit onderzoek een goed beeld over het niveau van weerstand en motivatie. Dit is stap 1 voor het bepalen van je gedragsverandering strategie.


Het gebruikersonderzoek vormt de basis waarop wij vervolgens functionaliteiten samen stellen. Op het moment dat het concept voor de applicatie staat, brengen we in kaart op welke momenten van gebruik er beïnvloedingsprincipes nodig zijn om de gebruiker op het juiste pad te houden.

Zodra de leerapplicatie gedownload is betekent dit dat de doelgroep over is gegaan in actieve verandering. Ze zijn de fases van ontkenning en erkenning (“Misschien doe ik er toch goed aan om hier hulp bij te krijgen”) voorbij en zijn klaar om aan de slag te gaan. Maar ook in deze fase ligt het ‘gevaar’ op de loer dat gebruikers de handdoek in de ring gooien. Wat zijn de meest waarschijnlijke momenten dat dit gebeurt? Wanneer is er hulp of een extra stimulans nodig? Dat zijn de momenten waar de “gedragsveranderings principes” of “beïnvloedingsprincipes” een rol spelen.

Voortgang en feedback

Wanneer mensen merken dat er progressie gemaakt wordt, wordt het vertrouwen in eigen kunnen vergroot en dit geeft een boost om verder te gaan om het uiteindelijke doel te behalen. Om iemand zo goed mogelijk kennis te laten omarmen, is het belangrijk dat dit gebeurt op zijn eigen niveau. De ‘one size fits all’ is niet meer de norm, en als het gaat om kennis omarming al helemaal niet. Daarom is het belangrijk dat de gebruiker aan de slag gaat met het opstellen van persoonlijke doelen. Hoeveel wil de gebruiker per dag leren? Maar ook wat wil hij bereiken en hoe wil hij/zij daar komen? De applicatie helpt om deze doelen op te knippen in behapbare stappen. Mensen houden ervan inzicht of feedback te krijgen over wat voor effect of gevolgen hun inspanning geeft. Het creëren van kleinere realistische doelen en een helder stappenplan vergroot de kans op succeservaringen, geeft vertrouwen in eigen kunnen en zorgt voor meer vieringsmomenten. Woehoe!

Het geven van feedback bij succeservaringen creëert ook een mogelijkheid voor het introduceren van een gewenste vervolgstap. In de ideale situatie geeft de feedback de gebruiker het gevoel van trots en zelfverzekerdheid. Maak gebruik van deze momenten door de gebruiker een ‘next best action’ aan te bieden, zoals bijvoorbeeld een soortgelijke leermodule of een volgend level.

Samen leer je meer

Het creëren van een ondersteunend netwerk, inzetten van peers of support geven vanuit een expert zorgt voor extra stimulans. Uit ons gebruikersonderzoek blijkt dat medewerkers het liefst hun collega’s aanschieten als zij behoefte hebben aan praktische kennis. Het vertellen van ervaringen uit de praktijk, biedt tenslotte meer waarde dan enkel theorie.

Door relevante push notificaties blijven gebruikers op de hoogte en betrokken bij de content. Om de interesse van de gebruikers te behouden is er echter wel verandering nodig. Om interessant te blijven, moet elk moment dat de gebruiker terugkeert naar jouw product iets nieuws te ontdekken zijn. Het aanbieden van content die andere gebruikers hebben toegevoegd kan hierbij helpen, en houdt de content up to date. Hierdoor is je applicatie niet alleen afhankelijk van de vaste content, maar wordt de content gevormd door de gebruikers. Het ‘beetje van jezelf en een beetje van maggie’ principe :).

Balance = key

Last but not least. Bij het integreren van gedragsverandering componenten is het belangrijk om de juiste balans te vinden. Is je doelgroep in de basis al niet intrinsiek gemotiveerd (wij schreven eerder een blog hierover) om je product te gebruiken, dan is de kans klein dat deze componenten hier verandering in gaan brengen. Het is goed om erbij stil te staan dat bijvoorbeeld het verdienen van punten slechts een verrijking is aan je huidige product. Zie het als het sausje die je er over heen gooit om het af te maken. Het integreren van beïnvloedingsprincipes kan ervoor zorgen dat je product op langer termijn ook nog leuk is. Maar pas op voor overkill. Niemand vindt het leuk om constant te worden doodgegooid met “stimulerende” notificaties of pop-ups. Dit zal er alsnog toe leiden dat gebruikers jouw product links laten liggen. 

Ik hoop dat deze blog jullie enig inzicht heeft gegeven hoe ik als UX-designer praktische componenten vanuit de gedragsveranderingstheorie inzet. Mocht je nog vragen hebben, let me know! Ik vertel je er graag meer over.


Contact Dio agency

Address :

Stationsplein 45, unit d2.118, 3013 AK Rotterdam, Netherlands

Phone : πŸ“ž +7
Postal code : 3013
Website : http://www.dio.agency/
Categories :
City : Rotterdam

Stationsplein 45, unit d2.118, 3013 AK Rotterdam, Netherlands
B
Bart Dunweg on Google

β˜… β˜… β˜… β˜… β˜…

m
manabu shirakawa on Google

β˜… β˜… β˜… β˜… β˜…

W
Wim Tilburgs on Google

β˜… β˜… β˜… β˜… β˜…

Een vernieuwend bedrijf en zeer maatschappelijk betrokken. Sterk in meedenken.
An innovative company and very socially involved. Strong in thinking along.
J
Jasper den Ouden on Google

β˜… β˜… β˜… β˜… β˜…

We liked working together with this talented team, valuing their skillset of both interaction and visual design.

Write some of your reviews for the company Dio agency

Your reviews will be very helpful to other customers in finding and evaluating information

Rating * β˜… β˜… β˜… β˜… β˜…
Your review *

(Minimum 30 characters)

Your name *